loader

Be The Best You Can Be 8 augustus 2016

Jezelf een doel stellen en er echt alles uithalen wat erin zit. Dat is in elk doel wat je stelt, of dit nou op gebied van sport, werk/studie of in je privéleven, naar mijn mening het allerbelangrijkst. Als je dat doet kan je jezelf namelijk niets verwijten. Natuurlijk heeft de persoon zichzelf doelen gesteld met de intentie om dit ook te behalen, maar als dit niet het geval is kan het juist gezien worden als leerschool en iets waar men sterker uit kan en/of zal komen. Uiteindelijk is het, denk ik, namelijk zo dat niet alleen je prestaties meetellen. Wat misschien nog wel belangrijker is dan de prestaties die je geleverd hebt is hoe je je ontwikkelt als persoon en hoe je jezelf profileert als merk naar de buitenwereld. Hierdoor laat je niet alleen zien over welke eigenschappen je beschikt, maar ook hoe je je ontwikkelt in ‘het zijn’ van jezelf.

Wat ik hiermee bedoel zal ik aangeven met een voorbeeld. Voor mijn studie SPECO Sport & Media heb ik van februari t/m juni stage gelopen bij Fonds Gehandicaptensport. Tijdens deze stage moest ik voor mijn opleiding een onderzoek schrijven. Natuurlijk is het belangrijk dat je hier stappen in maakt en het met een voldoende af kan ronden (wat overigens ook is gebeurd), maar wat nóg belangrijker is dan dat onderzoek is het volgende: hoe ontwikkel je jezelf in ‘het zijn van je eigen persoon’? Met andere woorden: wat neem je mee wat kan bijdragen aan je persoonlijkheid en karakter? Het gaat dus meer om het proces wat je doormaakt, wat je van bepaalde dingen leert en hoe je bepaalde dingen aanpakt zodat er in de toekomst misschien wel deuren open gaan waarvan je dacht dat ze altijd gesloten zouden blijven.

Dit wil overigens niet zeggen dat je je eigen manier van doen en laten helemaal moet veranderen. Het is namelijk wel belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Bij het stellen van een doel (op welk gebied dan ook) ga je kijken hoe je de dingen, die bijdragen aan ‘het zijn’ van je eigen persoon, op je eigen manier kan implementeren zodat je hier profijt van kan hebben. Dit zonder dingen drastisch anders te gaan doen.

Wat ik in één van mijn eerdere blogs blogs (De 3P’s van sport) al aan heb gegeven is dat plezier de belangrijkste drijfveer is. Vanuit het plezier komt de passie om de hoek kijken waardoor je jezelf ambitieuze doelen gaat stellen en vanuit daar levert ieder op zijn eigen manier zijn prestatie. Deze prestatie kan voor iedereen verschillend zijn. Voor mij is 150km Amstel Gold Race in het verleden een doel geweest, maar iemand anders kan het net zo zwaar hebben en net zoveel voldoening halen uit het fietsen van een toertocht van 50km. Als jij voor jezelf er alles uit hebt gehaald bij het stellen van een doel kun je tevreden terugkijken, los van het feit of je het nou gehaald hebt (wat natuurlijk wel je intentie is) of niet. Vaak is het bij doelen stellen namelijk zo, als jij alles wat je in je hebt geeft om dat ene doel te bereiken zie je aan het einde van de streep resultaat. Als jij namelijk het beste van jezelf laat zien komt resultaat vanzelf waardoor je jezelf achteraf niets kan verwijten.  Haal met doelen stellen het beste in jezelf naar boven en doe dat met de volgende achterliggende gedachte: Be The Best You Can Be!

Pim

0

 1. hanneke • 10 augustus 2016

  Leuk stukje, goed geschreven.

  Een kleine opmerking onderstaande zin even aanpassen..

  "Wat ik in één van mijn eerdere blogs eerdere blogs (De 3P’s van sport) al aan heb gegeven ia dat plezier de....."

  eerdere blogs = 2x gebruikt achter elkaar
  ia = is Beantwoorden


Geef een reactie

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen