loader

De 3 P’s van sport 5 augustus 2015

Sporten is voor iedereen in het leven een belangrijke bezigheid. Mensen sporten met verschillende motieven. De één sport om zijn/haar hoofd leeg te maken, de ander ziet het als ontspanning en er zijn ook mensen die sporten om bepaalde doelen te bereiken. Door sporten blijf je lichamelijk en geestelijk fit, krijg je zelfvertrouwen(dit geldt vooral voor mensen met een handicap, maar zeker ook voor valide personen) en zorgt er, bij mensen met een handicap, voor dat men zichzelf laat zien in de maatschappij. Op dit blog ga het niet hebben over gehandicaptensport, maar over mijn visie op sport in het algemeen. Zoals ik, als student, geleerd heb dat het bij marketing gaat over de 5 P’s, ga ik het vandaag hebben over 3 P’s (nee ik ga niet 3 van de 5 P’s van marketing toelichten). De 3 P’s waar ik het vandaag over ga hebben zijn de volgende: de 3 P’s van sport, namelijk: Plezier, Passie en Prestatie.

Plezier
De eerste P is, in mijn ogen, gelijk de belangrijkste en dat is de P van Plezier. Als je aan een sport begint moet je dat doen omdat je het echt leuk vindt. Zonder plezier maak je sport een verplichting en dan zul je het ook niet lang volhouden. Doordat je plezier hebt in de sport die beoefent zul je ook vaker gaan trainen en ga je proberen anderen er van te overtuigen dat ze de sport die jij doet ook zouden moeten gaan doen. Als je de sport leuk vindt ga je beter functioneren in je dagelijks leven, je voelt je zowel fysiek als mentaal veel fitter. Daarnaast kent iedereen tijdens een training wel eens moeilijke momenten, je moet dan over een dood punt heen. Als je plezier hebt in de te beoefen sport, zet je jezelf daar makkelijker overheen, zodat je aan het einde van een training kan zeggen: ‘Ik heb er vandaag alles uitgehaald wat erin zat’, dat voldane gevoel neem je weer mee naar je volgende trainingen en kan zorgen voor een boost.

Passie
De tweede P die bij sport hoort is de P van Passie. Als je plezier hebt in een bepaalde sport ga je er vanzelf je passie van maken. Omdat je plezier beleeft aan je sport ga je vaker trainen en wil je anderen(denk aan vrienden en kennissen) motiveren om dezelfde sport te gaan doen, daarnaast wil je jezelf naar een hoger niveau tillen(daarover vertel meer bij de P van Prestatie). Als sport een passie wordt hoef je jezelf eigenlijk niet meer te motiveren om de sport te gaan beoefenen, alles gaat dan eigenlijk vanzelf. Naast het motiveren van mensen wil je de passie en het enthousiasme wat jij hebt ontwikkelt overdragen naar anderen. Je probeert mensen te coachen en/of tips te geven als je iets ziet wat voor jou herkenbaar is, zo hoop je dat anderen de sport net zo enthousiast en gepassioneerd de gaan beleven als dat jij dat doet.

Prestatie
Tot slot zijn we aangekomen bij de laatste P, de P van Prestatie. Zonder plezier en passie kan je ook geen prestaties leveren. Alle 3 de P’s hangen dus met elkaar samen. Als je vaker gaat trainen, wat komt door het plezier wat je eraan beleeft, en je probeert mensen te helpen om beter te worden, wat voortkomt uit de passie die je ontwikkelt hebt voor de sport, wil je jezelf ook steeds beter maken. Dat laatste heeft te maken met de prestaties die je levert. Als ik bijv. 50km gerold heb in 8 uur, dan wil ik de volgende keer dezelfde afstand afleggen in 7 uur. Voor de P van Prestatie geldt wel één hele belangrijke regel: het is voor iedereen anders. Voor mij is 5 á 10km rollen niet zo moeilijk, maar voor een ander persoon kan dat al een hele overwinning op zichzelf zijn. Als diegene dat dan heeft volbracht mag hij ook trots zijn op de prestatie die hij/zij geleverd heeft. De prestatie blijft dus voor iedereen verschillend, maar het kan er wel voor zorgen dat de geleverde prestatie een opmaat is naar grotere en betere prestaties in de toekomst.

Uiteindelijk kunnen de 3 P’s van sport niet zonder elkaar. Daarom is het belangrijk dat men het volgende weet: zonder plezier kun je geen passie voor sport ontwikkelen en zonder passie kan je ook prestaties leveren. Beleef je sport dus als een passie want dan zullen ook de prestaties vanzelf komen.

Pim

0 # # # #

Geef een reactie

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen