loader

Geluk van een handicap 1 juli 2015

Ik houd er van om dingen te doen waarvan anderen niet verwachten dat iemand met een handicap dat gaat en/of kan doen. Voorbeelden vanuit mijn eigen persoon zijn de Amstel Gold Race (zowel de 100 als 150km), 125km rollen tijdens Amsterdam-Tilburg en Mudmasters wat in september op het programma staat. Het mooie hiervan vind ik het proces ernaar toe, je leeft namelijk naar een bepaalde uitdaging toe om op het moment suprême 200% te geven. Het toeleven naar een uitdaging zorgt, bij mij, ook altijd voor extra druk. Deze druk, die ik mezelf opleg, zorgt ervoor dat ik de lat steeds iets hoger leg en dat ik kan presteren op het juiste moment. Daarom ben ik niet alleen trots dat ik een handicap heb, ik zie het ook als een geluk.

Positief
Het hebben van een handicap is zeker niet negatief, integendeel, met een handicap kan je alles doen wat een ‘normaal’ valide persoon ook kan alleen je doet het op een andere manier. Een valide persoon pakt de fiets, iemand met een handicap pakt de handbike en als een valide persoon een stukje gaat wandelen heeft degene met een handicap een rolstoel. Ook auto rijden hoeft geen probleem te zijn met een handicap. Een klein voordeel hierbij is dat wij, mensen met een handicap, vaak gratis en altijd helemaal vooraan mogen parkeren omdat wij zielig zijn ;). Er is met een handicap nog wel degelijk van alles mogelijk en als het in het koppie goed zit dan kan je heel veel, zo niet alles, voor elkaar krijgen met een handicap.

Waarom geluk
Ik hoor jullie denken, waarom is een handicap dan een geluk? Dat is, in mijn ogen, een makkelijk te beantwoorden vraag. Als ik geen handicap had gehad dan was ik waarschijnlijk een doodgewone normale doorsnee jongen geweest, hier is overigens niks mis mee, maar dan zou het voor mij moeilijker zijn geweest om mijzelf te onderscheiden van anderen. Zonder mijn handicap zou ik een veel minder groot netwerk hebben opgebouwd, had ik geen onvergetelijke reis naar Uganda kunnen maken en stond ik waarschijnlijk een balletje te trappen op het voetbalveld bij de plaatselijke voetbalvereniging.

Hiermee wil ik aangeven dat je je beter kan onderscheiden van anderen met een handicap omdat alles wat je doet vaak bijzonder zal zijn voor de buitenwereld. Om jezelf te onderscheiden met een handicap moet je, naar mijn mening, altijd net iets harder knokken. Daarom denk ik dat mensen met een handicap, over het algemeen, beschikken over meer doorzettingsvermogen dan valide personen.

Blijven uitdagen
Voor mensen met een handicap is het daarom belangrijk dat ze zichzelf blijven uitdagen en ontwikkelen op verschillende manieren. Dit kan zijn op het gebied van sport, studie, werk en vele andere zaken. Op mijn visitekaartje staat dan ook iets wat ik altijd zeg en denk, namelijk: “Geen uitdaging is mij te gek!”, ik kan dus ook niet wachten om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen waar ik weer naar toe kan leven om uiteindelijk alles te geven wat ik in me heb.

 

Pim

0

Geef een reactie

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen