loader

Samen spelen levert alleen maar winnaars op bij Open Dag Cruyff Foundation 29 september 2015

Op 23 september stond de 15de open dag van de Johan Cruyff Foundation op het programma. Deze dag stond in het teken van één van de 14 regels van Johan, namelijk: samen spelen en dus ook samen sporten. Een regenachtig Olympisch Stadion was het magische decor, waar kinderen met verschillende handicaps, hun talent voor verschillende sporten gingen ontdekken.

De kinderen konden zich uitleven in 34 verschillende takken van gehandicaptensport, van aangepast wielrennen tot voetbal, van wandklimmen tot FIT Kids en van een rolstoelparcours tot (rolstoel)hockey en tennis. Topsporters, vrijwilligers en bekende Nederlanders, die als ambassadeur aan de Johan Cruyff Foundation verbonden zijn, zorgde voor de begeleiding tijdens deze activiteiten. Natuurlijk was mascotte Cruyffie ook aanwezig tijdens deze mooie dag waar Sacha Visser met een aanstekelijk enthousiasme de presentatie verzorgde.

Iedereen wil scoren
Bij het onderdeel voetbal was de Nederlandse selectie CP-voetbal aanwezig om samen met de kinderen te voetballen en het samen spelen bij te brengen. ‘Wij zijn hier op deze dag omdat het belangrijk is dat de kinderen zich vermaken en omdat wij willen laten zien hoe leuk voetbal is, ook met een handicap’, zegt de Nederlandse verdediger Jeroen Schuitert. Dat iedereen fanatiek meevoetbalt is natuurlijk duidelijk, maar als we aan Schuitert vragen waar iedereen het liefste speelt is hij duidelijk: ‘Bij voetbal denkt iedereen gelijk aan het maken van doelpunten, daarom wil iedereen ook scoren. Omdat iedereen wil scoren motiveer ik de kinderen om het vooral samen te doen. Het is namelijk super mooi om te doen en om alles en iedereen zo te zien genieten.’

 

Vrijwilligers en begeleiders genieten ondanks regen
Tijdens de eerste drie rondes met sportclinics van de dag is het droog gebleven. Daarna werd het weer wisselvalliger en viel er af en toe flink wat regen, maar wie denkt dat de regen een geweldige dag kan verpesten heeft het fout. De kinderen bleven alles geven tijdens de sporten en straalde constant van oor tot oor, zo zag ook vrijwilliger Gunther die zich bij het begeleiden van het atletiekonderdeel zichtbaar vermaakte: ‘De kinderen genieten echt intens met z’n allen en ze hebben allemaal een glimlach op hun gezicht, daarnaast zijn ze ook lekker actief bezig en die combinatie vind ik echt heerlijk om te zien’.

20150923_144254_resized

Naast de vrijwilligers van de verschillende onderdelen is er ook begeleiding vanuit verschillende organisaties. Dit jaar was Only Friends weer aanwezig op de open dag, zij zorgen voor 80 tot 100 deelnemers en bieden ook nog vier sporten aan op de open dag, namelijk: voetbal, kickboksen, streetdance en handbal. Oprichter van Only Friends Dennis Gebbink vertelt ons waarom hij zo kan genieten van deze dag: ‘Ik ben er nu voor het 15de jaar bij en heb alle open dagen dus meegemaakt. De diversiteit van sporten die men aanbiedt en het feit dat iedereen, met wat voor beperking dan ook, mee kan doen aan alle activiteiten maakt het voor mij tot een geslaagde dag’.

Samen spelen, samen plezier
Niet alleen de vrijwilligers en begeleiders kunnen genieten van de kinderen tijdens deze dag. De deelnemers vinden het super gaaf om zelf bezig te zijn, maar ook om elkaar te zien bewegen. Hierdoor kwam het thema samen spelen perfect naar voren. Dylan, die deelneemt aan de open dag, zegt hier het volgende over: ‘Ik vind deze dag echt super leuk, vooral ook om te zien hoe anderen het doen in een rolstoel. Zelf heb ik al gehockeyd, gefietst, getennist en deelgenomen aan het rolstoelparcours en FIT kids. Het is dan super mooi om te zien dat de kinderen zo blij zijn en zich vermaken en ook dat er ook gewoon verschillende handicaps met elkaar sporten, je bent zoals je bent en dat hoeft het samen spelen niet in de weg te staan.’

 

EJ1T0960

Niet alleen Dylan had het zichtbaar naar zin op de open dag van de Johan Cruyff Foundation, ook Beau en Jeremy hadden het heel erg naar hun zin. Beau: ‘Het is echt een hele leuke dag, zelf heb ik al getennist en gefietst, het fietsen is echt super gaaf om te doen!’, zegt hij heel erg enthousiast. Op de vraag wat de dag voor Beau zo fantastisch maakt antwoordt hij het volgende: ‘Deze dag echt super omdat je veel in beweging bent en je doet dat samen met andere kinderen die ook een handicap hebben’. Jeremy, die de open dag met school bezocht is ook razend enthousiast: ‘Vandaag heb ik al gevoetbald, getennist en bij de atletiek heb mijn energie helemaal in het rennen gelegd, dat je door samen dingen te doen lekker kunt bewegen blijft altijd mooi aan deze dag.’

 

Ambassadeurs
De ambassadeurs van de Johan Cruyff Foundation mochten op deze open dag natuurlijk ook niet ontbreken, de ambassadeurs hebben allemaal iets met sport en vinden het heel belangrijk dat ook kinderen met een handicap kunnen sporten. Op 23 september waren o.a. Frits Barend, Anouk Hoogendijk, Bibian Mentel, Bas van de Goor, Yvonne van Gennip en Kees-Jan van der Klooster aanwezig tijdens de feestelijke opening van de dag en ook om tijdens de open dag te sporten met de deelnemers van de 34 verschillende sporten die je tijdens de open dag kon beoefenen.

Paralympisch kampioen snowboarden Bibian Mentel vindt sporten met een handicap heel belangrijk voor kinderen en daarom ondersteunt zij de Johan Cruyff Foundation: ‘Sport is een belangrijke les voor kinderen, je leert omgaan met winst en verlies en je kan zo je grenzen opzoeken. Samen sporten is daarbij ook heel erg belangrijk, ik vind het daarom ook fantastisch dat de Johan Cruyff Foundation dit ieder jaar organiseert omdat dit ervoor zorgt dat het jongeren met een handicap stimuleert om te gaan sporten’, zegt Bibian Mentel die zichtbaar geniet tijdens de open dag.

Cruyff Foundation Open Dag_2

Een foundation die samenwerkt met de Johan Cruyff Foundation is de Bas van de Goor Foundation. Als ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation legt Bas van de Goor uit wat de samenwerking inhoudt: ‘Onze foundation richt zich op kinderen met diabetes en sport. Wij organiseren ieder jaar het WK voetbal voor kinderen met diabetes, de Junior Cup Diabetes, wat zich op de Cruyff Courts afspeelt. Ook organiseren wij, dankzij steun van de Johan Cruyff Foundation sportkampen die zonder deze steun niet mogelijk zouden zijn’, besluit een tevreden Bas van de Goor.

‘Dat Johan zich inzet voor kinderen die het moeilijk hebben vind ik echt fantastisch’, steekt Frits Barend enthousiast van wal. ‘Het plezier van de kinderen tijdens deze dag en anderen projecten van de Cruyff Foundation is heel erg bijzonder, daar kan ik echt van genieten’, antwoordt Frits Barend op de vraag wat hij het mooiste vindt aan deze dag. Samen met dochter Barbara ondersteunt hij de Foundation waar het kan, want dat de jongeren met een handicap zoveel plezier beleven aan het sporten is toch waar zij het allebei voor doen.

Sport goed voor ontwikkeling
Er is natuurlijk één man die niet mag ontbreken op de open dag van de Johan Cruyff Foundation en dat is de man die in de sport het wereldberoemde nummer 14 droeg, namelijk: Johan Cruijff. Wat Cruijff zelf belangrijk vindt aan deze dag is het volgende: ‘Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen met een handicap dat ze verschillende sporten uit kunnen proberen, het is daarom ook belangrijk dat er kinderen en mensen zijn op deze dag die hun sport al jaren doen en zo kunnen laten zien hoe goed ze zijn.’ Als we Cruijff vragen hoe hij het thema van de dag, samen spelen, terug ziet zegt hij het volgende: ‘Het is natuurlijk één van de 14 regels, maar samen spelen en samenwerken komt overal terug. De vrijwilligers kunnen niet zonder de sporters en dat geldt andersom ook, wat we met de regel samen spelen aan willen geven is: als je alles samen doet kun je winnen.’ Waar Johan op zo’n mooie dag het meest van geniet: ‘Ik kijk naar de ogen van alle kinderen. Ze doen alles mee en staan allemaal te dansen en te zingen, daar geniet ik echt oprecht van en dat zorgt ervoor dat ik vandaag een heel tevreden mens ben’, besluit Johan Cruijff.

Spetterend optreden als afsluiter
Na een spetterend optreden van Aliyah, de winnares van Holland’s Got Talent 2011, was het dan toch echt tijd om een eind te maken aan deze prachtige en feestelijke dag. Als beloning kreeg iedere sporter een medaille en een applaus van alle vrijwilligers, die een erehaag vormde voor de helden van de dag. Want zoals Cruijff 23 september zei: ‘Als je alles samen doet kun je winnen.’, vandaar dat de open dag van de Johan Cruyff Foundation alleen maar winnaars kent.

 

Pim

0

Geef een reactie

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen