loader

Sporten met beperking ontzettend belangrijk 23 januari 2015

Als ik u de volgende vraag voorleg: ‘Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking met een beperking doet aan sport?’, dan zal u het antwoord schuldig moeten blijven. Ik kan u vertellen, n.a.v. een gesprek met de communicatieverantwoordelijke van Fonds Gehandicaptensport tijdens de Ajax Foundation Run, dat het aantal sportende personen met een beperking schrikbarend laag is. Nederland telt 1,7 miljoen mensen met een beperking en slechts 14%(!) sport.

Voordelen
Sporten is voor iedereen in Nederland belangrijk, maar voor mensen met een beperking is sporten nóg belangrijker. Als je een beperking hebt ben je, in sommige situaties, namelijk al afhankelijk van derden. Door te gaan sporten gaat men steeds onafhankelijker door het leven. Naast het onafhankelijkheidsgevoel is sporten ook goed voor sociale contacten en de ontwikkeling van de persoon met een beperking. Sporten is ook nog eens goed voor lichaam en geest waardoor men steeds beter gaat functioneren in het dagelijks leven. De zelfredzaamheid van de persoon met een handicap zal hierdoor dus alleen maar groter worden.

Factoren
Dat er zo weinig mensen sporten (238.000 in totaal) met een beperking heeft te maken met meerdere factoren. In mijn ogen zijn de belangrijkste factoren de volgende: opvoeding, de Nederlandse media, resultaten van sporters en het imago van gehandicaptensport in Nederland. Laten we beginnen bij de opvoeding. Ouders spelen een hele belangrijke rol als het gaat om sporten. Zij kunnen hun kind, met een beperking, namelijk stimuleren en motiveren om te gaan sporten. Als de ouders zelf positief zijn over sporten met een beperking kunnen zij hun enthousiasme overbrengen aan hun kind.

De tweede factor die ervoor zorgt dat er weinig sporters met een handicap zijn is de Nederlandse media. Als voorbeeld neem ik hier de Paralympische winterspelen van 2014 in Sochi. In eerste instantie zou Nederland de Paralympics live uitzenden, maar om politieke redenen trok Nederland zich terug. Dit zorgde ervoor dat er pas om 23.00 uur ‘s avonds een kleine samenvatting van 25 minuten op TV te zien was. Als men dit vergelijkt met Italië, waar ze de Paralympics de hele dag door uit hebben gezonden, is het verschil enorm(Bron: NOS). Natuurlijk spelen de resultaten van de sporters ook een rol. Bibian Mentel pakte de gouden plak, maar helaas gebeurde dit toen de Paralympics op zijn einde liep. Als er meer medailles waren gehaald dan zou er in Nederland ook met meer belangstelling naar de Paralympics gekeken zijn.

Tot slot denk ik dat het imago van de gehandicaptensport in Nederland ook een rol speelt bij de 86% met een beperking die niet sport. In Nederland vindt/ziet men gehandicaptensport als iets wat eng of gevaarlijk is. Dit imago is wel aan het veranderen. Dit komt mede door de toenemende aandacht van gehandicaptensport en doordat bijv. Fonds Gehandicaptensport de campagne ‘Als 1 Team’ heeft opgezet samen met betaald voetbal organisatie Ajax.

Toekomst
In de toekomst denk ik dat gehandicaptensport steeds meer geaccepteerd zal worden in de maatschappij. Als het zich zo blijft ontwikkelen als nu dan zullen er steeds meer mensen met een beperking gaan sporten, want de 14% die nu sport is natuurlijk veel en veel te laag. Om de gehandicaptensport omhoog te stuwen is ook een rol weggelegd voor de sportbonden in Nederland, zij kunnen bijvoorbeeld talententrainingen organiseren. Zelf ben ik fanatiek sporter ondanks mijn handicap en ben dan ook bereidt om mensen met een beperking die willen beginnen met sporten op weg te helpen. Zelf vind ik dat een handicap mensen niet hoeft te beperken de dingen die men doet of wil doen.  Vandaar dat ik zelf ook wel eens zeg: ‘Ik kan alles!’

Pim

0

Geef een reactie

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen