loader

Stap extra in combinatie met iets meer vechtlust 14 februari 2017

Meedraaien in de maatschappij als ieder ander mens, dat is iets wat ik nastreef en waar ik ook alles aan probeer te doen. Dit is als persoon met het stempel ‘gehandicapte’ niet altijd makkelijk. Met een handicap moet je net die stap extra zetten en net even wat meer vechten om je plek in de ‘gewone’ maatschappij te verwerven. Er zijn altijd dingen die daarbij helpen, in mijn geval is dat overduidelijk sport.

Zonder sport zou ik niet de persoon zijn die ik ben geworden. Sport is een fenomenaal ding waar je ontzettend veel kracht uit kan putten. Niet alleen zorgt het voor een goede fysieke en mentale gesteldheid (wat bij iedereen natuurlijk zo is, maar voor mij en anderen met een handicap toch net iets meer telt), leert het je doelen stellen en dankzij sporten leer je te strijden en te vechten om bepaalde uitdagingen te volbrengen wat je toe kan passen in het dagelijks leven. Daarnaast leert sport je, als je een handicap hebt, het volgende: ‘Ik kan net zoveel als een valide persoon, alleen doe ik het op een andere manier.’

Afbeeldingsresultaat voor knokken

Dat je, met een handicap, in bijna alle gevallen net iets meer moet vechten om iets voor elkaar te krijgen vind ik wel mooi. Voor mij (en ik hoop ook voor anderen met een handicap) is dat juist een trigger om te laten zien wie ik ben en waar ik voor sta. Er wordt namelijk nog steeds anders naar mij gekeken. Dit omdat ik ‘anders’ ben vanwege mijn handicap. Wat eigenlijk erg vreemd is, want: iedereen is toch ‘anders’? Als ik ga solliciteren moet ik ervoor zorgen dat ik net iets boven de ‘gewone’ mens uitsteek, als ik in de kroeg of op een feest sta hebben ‘gewone’ mensen respect voor mij. Dit omdat ik er in mijn rolstoel bij ben terwijl iedereen het wel normaal vindt dat er ‘gewone’ mensen aanwezig zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik kan het aan de ene kant ook wel begrijpen omdat mensen het niet heel vaak zien, maar ik ben toch ook gewoon een normale vent die, op het lopen na, hetzelfde doet als alle anderen?

Om ervoor te zorgen dat die laatste vraag beantwoord wordt met ‘Ja, dat ben ik!’, moet ik juist dat stapje extra willen zetten en moet ik juist overal net iets meer voor willen knokken! Juist dat laat zien wie je bent en zorgt er voor dat je niet dat ene stempeltje opgedrukt krijgt! Met die ene stempel bedoel ik de stempel van ‘gehandicapte’. Want laten we eerlijk zijn ‘een gehandicapte’ heeft zich al overgegeven aan zijn handicap en wil niet datgene doen waar sport voor zorgt, namelijk: net dat stapje extra zetten en net dat beetje meer vechtlust tonen waardoor je boven anderen uitsteekt. Daarom is sport zo belangrijk voor mij. Het laat zien dat die handicap helemaal geen issue is en dat je er gewoon mee kan dealen én net als alle ‘gewone’ mensen een plek kan veroveren in de maatschappij. Met een stapje extra en iets meer vechtlust, dat dan weer wel.

Pim

2

 1. Maggie • 18 februari 2017

  Hoi
  Wat goed om te lezen. Als moeder van een zoon met cp (6 jaar) is het goed om jouw verhaal te lezen. Hopelijk zal bij Dean dat sportknopje ook ergens om gaan. En dat hij kan zien wat het voor hem kan betekenen.
  Een doorzetter is hij ook al.
  Ik ga jou volgen en met Dean over jouw kracht en talent praten. Jij kan mensen inspireren.
  Bedankt Beantwoorden


Geef een reactie

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen