loader

Terugblik sportjaar 2014 30 december 2014

Het jaar 2014 duurt nog maar 24 uur, dus is het tijd om terug te blikken op het sportjaar van 2014. Dit is in Nederland al gebeurd met de topsporters tijdens het Nationale Sportgala, daar ga ik dus niet op terugblikken, ik ga terugblikken op mijn eigen sportjaar. Wat heeft 2014 mij gebracht op sportief gebied en natuurlijk kijk ik ook vooruit, wat gaat er in 2015 gebeuren.

Mijn sportjaar begon met de Flachau reis van Shos. Wat een topweek! Natuurlijk heb ik hier qua skiën zelf heel veel bijgeleerd, maar ook heb ik andere zitskiërs dingen bij kunnen brengen. Het mooie van het dingen bij kunnen brengen aan deze mensen is dat ik kan zien hoeveel plezier men heeft en dat deze personen ook echt aan het genieten zijn. Daar doe ik het ten slotte toch voor, mijn enthousiasme in het zitskiën overbrengen naar anderen in de hoop dat zij het skiën net zo leuk, of nog leuker, gaan  vinden dan ik het zelf vind. Onder begeleiding van Martijn van de Paverd heb ik zelf ook veel meters kunnen maken waarbij het gas af en toe flink open stond. Dit jaar heb ik in Flachau heel veel geleerd op mijn lat van 1.85 meter. Het timen van het inzetten van de bocht en het carven met deze ski had ik aan het eind van de week goed onder de knie, hierdoor ging het in trainingen op mijn lat van 1.65 meter alleen maar makkelijker. Meer informatie over Shos: www.shos.nl

Na deze week skiën moest ik flink aan de bak Op 19 april stond namelijk de Amstel Gold Race, in Limburg, op het programma waar ik de 100km ging handbiken. Tussendoor mocht ik, dankzij bondscoach Fedor Hes, in maart training gaan volgen bij de KNWU. Deze trainingen worden gegeven bij Wielervereniging Het Stadion. Bij deze wielervereniging hebben ze een aparte groep met handbikers. De trainingen bevielen mij zo goed dat ik sinds april lid ben van deze vereniging. Deze trainingen waren heel erg nuttig voor de Amstel Gold Race.

Op zaterdag 19 april was het dan eindelijk zover:  100km handbiken tijdens de Toerversie van de Amstel Gold Race. De adrenaline gierde door mijn lichaam, maar gek genoeg was ik deze bij de start(om 07.00 uur) kwijt. Na een lekke band, een vastgelopen ketting, flink wat scheldwoorden en beklimmingen als de Geulhemmerberg, de Fromberg, de Koulenbergseweg en de Cauberg kwam ik om 14.01 uur over de finish. Trots was ik dan ook zeker dat ik deze tocht had uitgefietst.

Handbiken23

In het jaar 2014 heb ik ook kennis mogen maken met de sport paratriathlon. Bij een paratriathlon moet je 750 meter zwemmen, 20km handbiken en 5 km wheelen. Op uitnodiging van bondscoach Bas de Bruin heb ik één training mee mogen doen in Doorn. Uiteindelijk bleek paratriathlon niks voor mij, omdat zwemmen mij moeizaam af gaat.

Al snel vond ik een volgende uitdaging, namelijk: 125 km rollen. Van Amsterdam naar Tilburg. Deze tocht is eigenlijk een wandeltocht, maar de organisatie had mij toestemming gegeven om deel te nemen. De 125km zou plaatsvinden op 6 en 7 september. De mensen om mij heen dachten allemaal: ‘125 km rollen, jij bent gek!’. Dat ben ik misschien ook wel een beetje, maar ik noem het liever prettig gestoord. Na veel trainingen, en een nieuwe rolstoel speciaal voor het langeafstandrollen, was het 6 september om 15.00 uur precies tijd om aan deze uitdaging te beginnen. Ik kwam door vele dorpen en langs vele plaatsen, waar ik de namen al lang van ben vergeten, met als einddoel de finish in Tilburg. Zondag 7 september om 13.45 uur rolde ik met kippenvel over mijn hele lichaam en een brok in m’n keel over de finish in Tilburg. Dat moment van trots is niet met een pen te beschrijven.

Als laatste uitdaging van het jaar heb ik nog meegedaan aan de Ajax Foundation Run waar ik over 10km rollen een tijd neerzette van 1 uur 2 minuten en 49 seconden. Als echte Ajacied was het een top dag met een staande ovatie in de Amsterdam ArenA en mijn prijs mogen ontvangen uit handen van Edwin van der Sar.

IMG_4017[1]

Dan rest mij aan het eind van mijn blog nog één ding en dat is vooruit kijken naar 2015. Komend jaar staat de Amstel Gold Race weer op het programma. Dit keer ga ik tijdens de toerversie 150km handbiken. Daarnaast hoop ik nog mee te kunnen doen aan Mudmasters, een obstacle run  door de modder in mijn rolstoel, met een team van Militair Revalidatie Centrum uit Doorn. Ik wil bij deze alvast iedereen een sportief en gezond 2015 toewensen met veel nieuwe uitdagingen maar vooral heel veel plezier.

Pim

0

Geef een reactie

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen