loader

Verschil tussen gehandicapt zijn en een handicap hebben 27 mei 2015

Het imago van mensen met een handicap in Nederland moet andere vormen aan gaan nemen. Naar mijn mening, en uit eigen ervaring, komen de gehandicapten in Nederland niet af van het beeld wat gecreëerd is door (een deel van) de samenleving. Dat beeld is het volgende: gehandicapten(lees: mensen met een handicap) zijn zielig en hierdoor hebben validen al snel medelijden met deze personen. Een deel van de Nederlandse samenleving zorgt ervoor dat mensen echt gehandicapt zijn, maar het is juist de bedoeling dat je deze mensen laat beseffen dat men een handicap heeft. Tussen gehandicapt zijn en een handicap hebben zit wel degelijk een verschil.

Verwachtingen en respect
Dat dit beeld ontstaat bij een deel van de samenleving komt omdat het verwachtingspatroon van mensen met een handicap te laag ligt en het respect voor wat wij, als mensen met een handicap, doen is te hoog. Om dit uit te leggen neem ik een voorbeeld uit mijn eigen dagelijkse leven.

Ik ga wel eens een avond op stap in Tilburg en wat mensen dan altijd tegen mij zeggen als ze mij zien zitten in mijn rolstoel is het volgende: “Wat leuk dat jij hier ook bent!” en “Echt respect dat jij hier staat in je rolstoel, dat jij hier bent vind ik zo bijzonder!”. De eerste opmerking laat zien dat het verwachtingspatroon van mensen met een handicap te laag is en de tweede opmerking die de mensen maken laat zien dat het respect voor mensen met een handicap te hoog is. Voor mij is een avondje naar de kroeg gaan gewoon heel normaal, net als voor alle andere mensen zonder handicap.

Naast een voorbeeld uit mijn dagelijkse leven ga ik ook een voorbeeld geven over het sporten. Het voorbeeld wat ik ga gebruiken is van mijn meest recent volbrachte uitdaging de 150km Amstel Gold Race. Toen voor mij vast stond dat ik de 150km van de toerversie Amstel Gold Race ging rijden kreeg ik vooraf reacties die mij motiveren, maar tegelijkertijd ook aangeven dat het verwachtingspatroon van mensen met een handicap laag ligt. Een voorbeeld van zo’n reactie die ik heb gekregen is bijv.: “Jij bent echt gek dat je dat gaat doen man, daar heb ik echt respect voor.”. Van te voren hadden mensen al respect voor mij terwijl ik de Amstel Gold Race nog moest gaan rijden. In mijn ogen verleg ik constant mijn grenzen, maar omdat ik een handicap heb is dat voor sommige mensen een stuk bijzonderder dan dat iemand zonder handicap zijn grenzen verlegt.

Dat het verwachtingspatroon voor mensen met een handicap te laag is en het respect te hoog werd tijdens de 150km Amstel Gold Race nog duidelijker. Wielrenners die mij inhaalde hoorde ik zeggen: “Wij klagen dat we 150km moeten fietsen, maar die kerel achter ons doet het gewoon met zijn armen dus eigenlijk zijn wij dan maar watjes.” dat is natuurlijk onzin want voor iedereen, handicap of niet, is het een prestatie van formaat. Ik ben het daarom ook niet eens met de wielrenners die na afloop van de Amstel Gold Race naar mij toe kwamen en zeiden: “Wat jij hebt gedaan is veel knapper dan wat wij hebben gepresteerd.” het is voor mij namelijk gewoon om met mijn handbike te fietsen, terwijl het voor een persoon zonder beperking gewoon is om met zijn benen te fietsen, ik vind dus dat iedereen een gelijke prestatie heeft neergezet en dat het net zo knap is dat een valide fietser de 150km uitfietst tijdens de Amstel Gold Race.

Medelijden
Dat mensen al snel medelijden hebben met mensen met een beperking merk ik vooral aan mensen doordat ze al heel snel ongevraagd willen helpen of door de vragen: “Lukt het?” of “Moet/Kan ik je helpen?” als men ziet dat iets bij een persoon met een handicap in eerste instantie niet helemaal goed lukt of goed gaat. Als ik voor mezelf spreek heb ik liever dat mensen het vragen zodat ik zelf kan bepalen of ik de hulp nodig heb, want als mensen ongevraagd gaan helpen, wat overigens goed bedoeld is, ontneem je een persoon met een handicap op dat moment zijn zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Natuurlijk besef ik dat wij, mensen met een handicap, in bepaalde situaties afhankelijk zijn van hulp en dat dan ook echt nodig hebben. Mensen met een handicap weten zelf echt wel wanneer ze deze hulp nodig hebben, zodra er zich een situatie voordoet waarbij een mens met een handicap hulp nodig heeft dan zal hij daar heel vaak zelf om vragen. Daarom is het belangrijk dat mensen het volgende weten: er zit een verschil tussen gehandicapt zijn en een handicap hebben.

Pim

0

  1. Mark • 27 mei 2015

    Goed stuk Pim! Ik ben het met je eens.

    Jij hebt toch maar 1 handicap? Dat is het feit dat je supporter bent van die club uit Amsterdam. ;-) Beantwoorden


Geef een reactie

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen