loader

Zitskiën

Als 7-jarige jongen ging ik voor het eerst op wintersport met de SWG (Stichting Wintersport Gehandicapten). Bij deze stichting heb ik mijn eerste stapjes gezet in de skiwereld en sindsdien heb ik er mijn passie van gemaakt. In het begin van mijn skicarrière had ik weinig kracht en was mijn rompbalans erg slecht, hierdoor kwam ik in een bi-unique terecht. Een bi-unique is een zitski waar twee ski’s onder zitten. Hier heb ik spelenderwijs in leren skiën. Door de jaren heen nam mijn kracht steeds meer toe en werd mijn rompbalans steeds een beetje beter, hierdoor kwam ik na 6 jaar trainen in de bi-unique zelfstandig van de berg.

Na 6 jaar skiën in de bi-unique was mijn lichaam een stuk sterker en ook mijn rompbalans was sterk verbeterd, tijd voor een nieuwe uitdaging: skiën in een mono-ski. Dit is een zitski waar één ski onder zit. Als kleine jongen droomde ik er altijd van om in een mono-ski te mogen en kunnen skiën, op 12-jarige leeftijd is deze droom uitgekomen. In het begin ben ik heel veel gevallen, maar door te blijven trainen bij de Shos (Stichting  geHandicapten Op Ski’s) en mijn doorzettingsvermogen heb ik het mono-skiën geleerd.

Door veel en hard te trainen heb ik het zelfstandig skiën in een mono-ski onder de knie gekregen. Het ging uiteindelijk zo goed dat ik in 2010 gevraagd ben om te komen trainen bij de Nederlandse Skivereniging. In de tijd dat ik bij de Nederlandse Skivereniging heb getraind heb ik deelgenomen aan twee internationale  skiwedstrijden voor mensen met een beperking. Deze twee internationale wedstrijden vonden plaats in Landgraaf. Door mijn spasme heb ik het niet kunnen redden om de top te halen met zitskiën. Daarom heb ik in 2013 afscheid genomen van de Nederlandse Skivereniging.

Ondanks dat ik de top nooit zal halen met zitskiën is mijn fanatisme voor deze sport niet afgenomen. Sinds 2011 volg ik slalom- en techniektraining bij het Snowsports Academy Racing-team (SAR) in Landgraaf. Ook ben ik vanaf april 2012 actief voor de Shos als leraar tijdens clinics en lessen die men geeft in verschillende indoorhallen in Nederland, bijv. Snowworld Landgraaf, Skidome Rucphen en Montana Snowcenter in Valkenswaard. Trainen bij het Snowsports Academy Racing-team en het geven van lessen en clinics bij de Shos doe ik met heel veel plezier, dit is voor mij de belangrijkste drijfveer binnen de sport.

 

Zitskiën

PimBrouwers.nl - Pim Brouwers - Zitskiën :: Handbiken :: Rollen